Patriarhia romana Biserica Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul si Sfintii Martiri Brancoveni Arhiscopia Bucurestilor

Parohia Înălţarea Sfintei Cruci - Titan

Biserica "Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul" şi "Sfinţii Martiri Brâncoveni"

Biserica Sfântul Ilie - Titan



   Scurt istoric

Scurt istoric           Istoria Parohiei noastre începe în anul 1993, atunci când părintele Ilie COSTESCU preia iniţiativa de a ridica o biserică pe unul dintre cele 10 terenuri pe care Primăria Municipiului Bucureşti le-a atribuit Arhiepiscopiei Bucureştilor pentru construcţia de locaşuri sfinte, ca o compensaţie morală pentru demolarea mai multor biserici din Capitală în timpul regimului ateu.

          După mai multe demersuri şi prin implicarea părintelui paroh, pe 14 septembrie 1994 avea să se sfinţească terenul pentru începerea construirii bisericii. Prima biserica ridicată în Bucureşti după anul 1989, având hramul "Înălţarea Sfintei Cruci" - o construcţie din lemn în stil maramureşan, care este în stare funcţională şi astăzi – a fost târnosită (sfinţită) în data de 17 aprilie 1995 de către Preasfinţitul Teodosie Snagoveanu, pe atunci episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi.

          Un eveniment demn de menţionat s-a petrecut în timpul slujbei de sfinţire a bisericii de lemn (17 aprilie 1995 – zi în care se sărbătoreau Floriile în acel an), atunci când, în văzul mulţimii de oameni adunată la slujbă, s-a arătat pe cerul senin de primăvară semnul sfintei Cruci; fenomenul a stârnit o vie emoţie printre credincioşi. Faptul a fost remarcat şi de Preasfinţitul Teodosie, care, cu emoţie în glas a spus celor prezenţi: "Dumnezeu a coborât la noi; L-aţi văzut prin minunea de acum câteva momente. Să nu uitaţi niciodată şi să spuneţi copiilor copiilor voştri!"

Iisus Hristos          Anii au trecut şi, după înălţarea bisericii de lemn, în timp a început să prindă contur o idee mult mai măreaţă pentru parohia “Înălţarea Sfintei Cruci”: construirea unei alte biserici, mai impunătoare şi care să fie un răspuns la cerinţele timpurilor în care trăim – o adevărată catedrală prin dimensiuni, concepută să cuprindă în medie 1000 de credincioşi. Ideea a fost pe deplin justificată, având în vedere că vreme de câteva zeci de ani cartierul Titan a fost lipsit de asistenţă religioasă, singura biserică din zonă fiind cea care deservea fosta comună Dudeşti-Cioplea. Astfel, în anul 2003, Preafericitul Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (1986 - 2007) a pus piatra de temelie a acestui proiect îndrăzneţ, care avea să fie o provocare atât pentru preotul paroh, cât şi pentru toţi cei implicaţi în această muncă. Acesta a fost, de fapt, începutul unui adevărat “maraton”, “o competiţie cu noi înşine” – după cum spune părintele paroh Ilie COSTESCU; planul său a fost ca, într-un răstimp de 10 ani, catedrala să fie terminată! Dumnezeu a lucrat prin părintele, iar acest termen limită a fost respectat întocmai.

         După 5 ani de muncă susţinută şi eforturi pe măsură, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârşit Sfinţirea mică a catedralei (în anul 2008) şi după încă 5 ani - timp în care s-a realizat pictura interioară - la 20 iulie 2013, tot Preafericirea Sa târnoseşte biserica, pecetluindu-o cu Sfântul şi Marele Mir.

          Astăzi, biserica Sfântul Ilie – Titan este reprezentativă pentru zona din care face parte, acest cartier fiind lipsit de un sfânt locaş vreme de câteva zeci de ani, la fel ca multe dintre cartierele ridicate în intervalul de ani 1960 – 1989. Astăzi, credincioşii parohiei noastre pot beneficia de numeroasele facilităţi dezvoltate pe lângă biserica parohială: capela mortuară, camera frigorifică, demisolul bisericii, sala de mese, cabinetele medicale, biblioteca ş.a.

          De ce vin oamenii în biserica Sfântul Ilie - Titan?

        Pentru că este frumoasă şi încăpătoare, este cea mai veche din zonă, fiindcă este deschisă zilnic de dimineaţă până seara şi, de asemenea, pentru că îţi oferă acea linişte sufletească de care ai nevoie!

          Cel mai bun argument pentru a vă convinge este să veniţi aici, la faţa locului, pentru a vedea toate aceste împliniri realizate cu ajutorul lui Dumnezeau, al enoriaşilor şi al oamenilor de bine, ce au pus umărul la cei peste 20 de ani de muncă ce stau la temelia acestor ziduri, eforturi care au pus in legătură sute de oameni implicaţi în construirea bisericii parohiale.

         Ne rugăm ca harul Domnului nostru Iisus Hristos, dragostea lui Dumnezeu Tatăl şi împărtăşirea Sfântului Duh să fie cu toţi cei ce s-au ostenit şi se vor osteni pentru înfrumuseţarea sfintei noastre biserici, spre slava lui Dumnezeu şi spre a noastră mântuire!