Patriarhia romana Biserica Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul si Sfintii Martiri Brancoveni Arhiscopia Bucurestilor

Parohia Înălţarea Sfintei Cruci - Titan

Biserica "Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul" şi "Sfinţii Martiri Brâncoveni"

Biserica Sfântul Ilie - Titan



Despre... Parohia "Înălţarea Sfintei Cruci"

Biserica Sfântul Ilie          Parohia "Înălţarea Sfintei Cruci" se află situată în cartierul bucureştean "Titan - Balta Albă", pe locul unde, în urmă cu câteva zeci de ani se găsea comuna Dudeşti - Cioplea. Parohia noastră se află în imediata vecinătate a Parohiei Dudeşti - Cioplea I.

      Parohia are trei lăcaşuri de cult, enumerate în ordinea cronologică a apariţiei: biserica de lemn cu hramul "Sfântul Ilie", capela mortuară cu hramul "Sfântul Nicolae" şi cea de-a treia - catedrala, avându-i ca ocrotitori pe "Sfântul Proroc Ilie" şi pe "Sfinţii Martiri Brâncoveni". Pentru prima dintre biserici – cea de lemn – s-a sfinţit locul la data de 14 septembrie 1994, fiind apoi sfinţită de către Preasfinţitul Teodosie Snagoveanu, pe atunci Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, la data de 17 aprilie 1995, fiind prima biserică ce s-a construit în Capitală după anul 1989.

            Capela parohială – construită din piatră de munte - a fost sfinţită de către Preasfinţitul Sebastian Ilfoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, în anul 1998. Pe data de 20 iulie 2003, Preafericitul Teoctist – patriarhul Bisericii Ortodoxe Române din acea vreme, alături de Înaltpreasfinţitul Nifon şi Preasfinţitul Ambrozie, au aşezat piatra de temelie a viitoarei catedrale, iar lucrările la structura de rezistenţă şi la acoperiş s-au încheiat după 5 ani, începându-se apoi lucrările de tencuire şi pregătirea pentru pictură în tehnica fresco. interiorul Bisericii Sfântul Ilie În anul 2008, pe când interiorul era pregătit pentru începerea lucrărilor de pictură, Preafericitul părinte Daniel a binecuvântat şi sfinţit lucrările rămase de executat, precum şi interiorul catedralei, pentru a se putea oficia sfintele slujbe. Lucrările la pictură s-au încheiat în anul 2013, iar Catedrala a fost târnosită de către Preafericitul părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la data de 20 iulie 2013. Inscripţia (pisania) de pe zidul de intrare al bisericii atestă cele spuse mai sus: ”Cu vrerea Tatălui, cu lucrarea Fiului şi cu săvârşirea Sfântului Duh s-a ridicat această biserică între anii 2003 - 2013, având hramurile "Înălţarea Sfintei Cruci", "Sfântul slăvit Proroc Ilie Tesviteanul" şi "Sfinţii Martiri Brâncoveni". Slujba de târnosire a fost săvârşită în data de 20 iulie 2013 de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi - "Binecuvîntează-i, Doamne, pe cei ce iubesc frumuseţea casei Tale!”

           Catedrala este construită în formă de cruce greacă şi are următoarele dimensiuni: 40 metri lungime, 20 metri lăţime şi 32 metri înălţime, fiind prevăzută cu demisol. Construcţia este prevăzută cu două turle laterale pe pridvor şi una mare pe naos. În cele două turle mici sunt montate patru clopote fabricate în Austria, acţionate electric.

        Tâmplăria este lucrată în lemn de stejar stratificat şi are montate vitralii în geam termopan, executate de meşterul Andrei Efremov. Mobilierul bisericesc este lucrat în lemn de cireş de către obştea mănă&stirii Cucuteanca – Dâmboviţa. Biserica este prevăzută cu cafas, în care îşi desfăşoară activitatea "Corala Brâncovenilor", prezentă la fiecare Sfântă Liturghie duminicală. În paralel cu construirea catedralei s-a realizat construirea unei clădiri – anexă, care adăposteşte Centrul socio - diaconal "Sfântul Ilie – Titan", pangarul, lumânărarul, epitropia, cancelaria parohială, urmând a fi realizate şi spaţiile pentru sala de consiliu şi alte spaţii cu diferite folosinţe. Acest Centru a primit sfinţirea pe 20 iulie 2013, odată cu târnosirea catedralei.interiorul Bisericii Sfântul Ilie

           Pictura din interiorul bisericii a fost realizată în stil neo-bizantin de către pictorul Adrian Botea, în tehnică "fresco", între anii 2008 - 2013.

          Încă de la înfiinţarea parohiei, s-a acordat o importantă deosebită atât slujirii liturgice, cât şi celei social-filantropice. Astfel, pe lângă biserică, există şi o clădire ce funcţionează ca spaţiu socio - diaconal în care se găsesc: două cabinete medicale unde se oferă consultaţii stomatologice şi oftalmologice gratuite pentru persoanele defavorizate sau fără venituri, o sală de mese (cantină) unde, periodic, se oferă o masă caldă persoanelor fără posibilităţi materiale.

          La demisolul catedralei funcţionează biblioteca parohială, la care au acces cititorii parohiei noastre iar cea mai mare parte a acestui spaţiu este pus la dispoziţia diferitelor manifestări – culturale, serbări ocazionale, hramuri, etc. Totodată, cu sprijinul unor profesori de diferite specializări, pe parcursul anului şcolar se acordă meditaţii gratuite pentru elevii de diferite nivele şcolare (ciclul gimnazial sau liceal), care provin din familii cu posibilităţi materiale reduse. Pe lângă parteneriatele pe care Parohia le desfăşoară cu Şcoala 112 şi cele două grădiniţe din cuprinsul parohiei, există o colaborare cu un cămin de copii privat din afara parohiei noastre. Tot în cadrul parohiei noastre au loc săptămânal seri catehetice, în cadrul cărora se discută teme diferite legate de învăţătura de credinţă.